Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков публикува в социалните

...
Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков публикува в социалните
Коментари Харесай

Шефът на БНР в оставка с отворено писмо до Министерството на културата |

Генералният шеф на Българското национално радио Андон Балтаков публикува в обществените мрежи отворено писмо до министъра на културата Боил Банов. Двамата влязоха в неприсъствен разговор след оставката на Балтаков, която той подаде в символ на противоречие в оферти от Министерството на културата план за промени в медийното законодателство. Според шефа на радиото планът не отразява фактически импортирани от сектора оферти и не дава опция за мощни и самостоятелни публични медии.

Публикуваме целия текст:

" Министерство на културата

Уважаеми господин Банов,

Позволявам си да Ви напиша това писмо, тъй като се притеснявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за трудност на обстановката, в която поставихте медийната среда в България и в частност БНР - Българско национално радио, което управлявам.

В следобедните часове на вчерашния ден (понеделник), началникът на Вашия кабинет ми изпрати малко телефонно известие, изразяващо предпочитание за диалог. Веднага се обадих на изпращащия известието номер и след няколко разменени фрази с Вашата сътрудничка провидях диаметрално противоположните ни схващания за действителността сега.

С почитание и подготвеност щях да посетя Вашия кабинет през вчерашния ден в 17:00 часа, само че в този час чаках пред лаборатория, с цел да ми бъде изработен третия подред за последните два месеца ПСР-тест, след среща с потвърден притежател на Covid-вируса предходната седмица. Все още чакам резултата.

Помолих Вашата служителка – заради очевидната причина да не се срещам с хора – да проведем телефонен диалог, само че тя настоя да бъде среща „ някъде по-късно през седмицата “, откакто излезе резултатът ми. В последна сметка уточнихме да се чуем през днешния ден, с цел да се провежда видео-конферентна среща, на която да обсъдим „ несъответствията “.

За да се подготвим за този диалог, ще посоча, че аз имам един единствен въпрос, който би предопределил насоката на полемиката, а точно дали ще оттеглите оферти за публично разискване план на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран, като го замените с плана, направен от експертната група.

Колкото до оставката Ви, която желаех в ефира на БНР " Хоризонт " – от опит мога да споделя, че това е персонален акт, подбуден от дълбока самокритика на околната среда, себеуважение и достолепие.

Очаквам нашата цифрова среща.

Поздрави,

Андон ".

В предложените за публично разискване промени в Закона за радиото и малкия екран липсва поръчка за промяна в работата на публичните медии - нито във връзка с ръководството, нито в метода на финансиране. Отсъства и опцията всеки нов общоприет шеф да може да избира собствен директорски съвет. Това е пропуск в закона, който сложи в сложна обстановка Балтаков, заставяйки го да работи в над половината от мандата си с Управителен съвет, назначен от предварително отстранения му предходник Светослав Костов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР